Home / FAQ / Birlikte ortak toplantı yapılması halinde taraflar nasıl oturmalı ve ilk söz kime verilmelidir?

Birlikte ortak toplantı yapılması halinde taraflar nasıl oturmalı ve ilk söz kime verilmelidir?

Uzlaştırma görüşmeleri bir çok bölümde de anlattığımız üzere, belirli etik ilkeler ve çerçeve içerisinde esnekliği olan ceza usul hukuku gibi katı kuralları olmayan bir kurumdur. Uzlaştırmacı süreçte taraflarla ayrı ayrı görüşme yapabileceği gibi, birlikte görüşme ve hatta görüşmeler yapabilir. Kendisine mevzuat tarafından tanıtan süreye riayet etmek koşu ile gerektiği kadar müzakere toplantısı yapabilir. Bu toplantıların tarafların birlikte katıldığı halde yapılması durumunda uzlaştırmacı sürecin zarar görmemesi, olumsuz sonuçlar doğmaması için gerekli özeni göstermeli ve uygun tedbirleri almalıdır.

Tarafların nasıl oturacağı, arada masa olup olmayacağı, ilk söz hakkının kime verileceği yönetmelik ile düzenlenmiş, katı kurallar içerir nitelikte değildir. Bununla birlikte uzlaştırmacı olumsuz yeni bir olayın yaşanmasını engellemek için tarafları yan yana oturmamasına dikkat edilebilir. Ayrıca uzlaşma mağdur odaklı bir alternatif çözüm yolu olması nedeniyle uzlaştırmacı mağduru tekrar mağdur etmemek için gerekli önlemleri almalı, kimin söze başlayacağını, taraflara bırakabileceği gibi kendisi de takdir edebilecektir. Ancak taraflara adil söz hakkı tanınmalı, eşitlik ilkesine riayet edilmelidir.

Kaynak : Uzlaştırmacı Av. Özlem ÖĞÜTCÜ UZLAŞTIRMA REHBERİ

hakkında Uzlaşma Bilinci

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı / Uzlaştırmacı / Uzlaştırma Portalı / Kurucu Üye

Ayrıca Kontrol Et

uzlastirmaci-egitimleri-basliyor

Uzman Uzlaştırmacı Eğitici Eğitimleri Başladı

Uzlaştırmada Yeni Model Uygulanmaya Başlayacak! “Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi” Avrupa Birliği ve Avrupa …