Yukarıda izah ettiğimiz üzere uzlaşma; SEGBİS, İstinabe ve tebligat usulü ile yapılabilmektedir. Uzlaşma elbetteki asıl olarak yüzyüze yapılabilmektedir. Taraf ile yüzyüze görüşebilme olanağını sağlamak için çağrı; telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi araçlardan yararlanılmak suretiyle de yapabilir. Ancak taraf sizin çağrınıza olumlu yanıt vermediği veya belirlenen randevuya gelmediği takdirde sizin ( uzlaştırmacı, büro veya Cumhuriyet savcısı) tarafı zorlama yetkiniz bulunmamaktadır.
Bu nedenle uzlaştırmcının yapması gereken tebligat usulünü kullanmaktır. Uzlaşırmacı tarafın bilinen en son adresine tebligat çıkartacak ve bu teligatta 3 ( üç gün) içerisinde iletişimine geçilmediği takdirde uzlaşma teklifinin reddedilmiş sayılacağı ihtarı muhakkak yer almalıdır.
Bu surette usulüne uygun gönderilen tebligata yanıt verilmediği takdirde uzlaşmacı rapor düzenlemeyecek, durumu anlatan üst yazı ve PTT tebliğ mazbatasını eklemek suretiyle ile dosyayı ilgili uzlaşma bürosuna teslim edebilecektir. Bu durum teklif aşamasında red olarak nitelendirilmektedir ve sarf buna göre yazılacaktır.
Kaynak : Uzlaştırmacı Av. Özlem ÖĞÜTCÜ UZLAŞTIRMA REHBERİ