Ceza Muhakemesinde uzlaşma yönetmeliğinin 16. maddesi Soruşturma dosyasında yer alan uzlaştırma konusu suç ya da suçlara ilişkin belgelerden uzlaştırma için gerekli olup da Cumhuriyet savcısı tarafından uygun görülenlerin birer örneği büro personeli tarafından uzlaştırmacıya verilir. Hangi belgelerin verildiği, verilme tarihi ile soruşturmanın gizliliği konusundaki bildirim, büro personelinin ve uzlaştırmacının imzasını içeren bir tutanakla tespit edilir. Şeklinde dir. Yine 32. Maddesi “Uzlaştırma müzakereleri gizli olarak yürütülür. Uzlaştırmacı, uzlaştırma sürecinde yapılan açıklamaları, kendisine aktarılan veya diğer bir şekilde öğrendiği olguları gizli tutmakla yükümlüdür.
Aksi kararlaştırılmamışsa, taraflar, müdafi ve vekiller de birinci fıkrada belirtilen gizlilik kuralına uymakla yükümlüdür. Uzlaştırma sürecinde yapılan açıklamalar herhangi bir soruşturma, kovuşturma ya da davada delil olarak kullanılamaz. Müzakerelere katılanlar bu bilgilere ilişkin olarak tanık olarak dinlenemez. Şeklinde olup,
İlgili düzenlemelerden hareketle uzlaştırmacının gizlilik yükümlülüğünün dosyanın kendisine tevdii ile başladığı açıkça anlaşılmaktadır. Peki bu gizlilik yükümlülüğü ne zaman son erecektir? Uzlaştırmacının gizlilik yükümlülüğü sona ermeyecek dosyanın teslim edilmesinden sonrada devam edecektir. Gizliliğin kapsamı ise o ilgili suça dair tüm bilgi ve belgelerdir. Görüşmeler esnasında başka bir suç işlenmesi gizlilik kapsamında kalmayacaktır.
Kaynak : Uzlaştırmacı Av. Özlem ÖĞÜTCÜ UZLAŞTIRMA REHBERİ